12 March 2015

Q&A Ukur Bahan

Assalammualaikum semua, apa khabar?

Kita stop kejap cerita pasal Trip to Aceh, kita bagi peluang dekat adik-adik yang nak tahu sangat pasal ukur bahan atau quantity surveying dalam bahasa omputehnya. Kalau lepas dapat result SPM atau STPM, mesti ramai je email atau comment tanya pasal ukur bahan. Padahal dah pernah buat 3 entry kat blog ni pasal ukur bahan, boleh baca kat sini ye;


Amaran : Baca entry ini sampai habis, jangan tengok tajuk terus kemukan soalan yang sudah pun dijawab dalam entry ini dan sebelum-sebelum ni. Ada yang tanya soalan sama, nanti kita rotan. *muka serius*

Meh aku menjawab persoalan adik-adik dalam satu entry ni ye, jadi biar semua jelas. Ok, kita start dengan soalan pertama.

Nanti dah habis belajar ukur bahan ni, nanti kerja nak jadi apa kak?

Come on dik, of course la jadi jurukur bahan/quantity surveyor. Tapi kalau nak kerja sebagai cabin crew pun boleh, apa salahnya.

QS is interesting to work or not?

Menarik kalau minat. Tapi chill aje, kita sebagai lepasan pelajar ukur bahan ni boleh buat pilihan, sama ada nak masuk consultant firm, contractor company atau developer. Choice in your hand, jangan risau nanti dah masuk sem akhir belajar, korang tahu apa yang korang nak bila dah habis belajar. 

Masuk ukur bahan ni kena pandai melukis ke kak?

Mempunyai bakat seni melukis bukanlah kriteria penting nak jadi quantity surveyor, kalau tak mesti aku tak habis belajar lagi sebab asyik repeat je subjek melukis tu. Kalau adik-adik hanya pandai lukis orang lidi pun tak ada masalah nak apply ukur bahan ni.Tapi kena pandai baca drawing. Macam mana nak pandai? Nanti korang akan diajar oleh lecturer. 

Subjek-subjek yang kena belajar susah tak?


Rasanya biasa-biasa je kot, tak adalah sepening belajar engineering yang kena tau Y + X = ?. (dah tengok nota bf, serius tak faham apa-apa). Main subject kena belajar work of measurement, macam kena kira luas dinding, area lantai, volume tanah. Basic matematik aje tapi kena faham la konsep dia. Lepas tu ada subjek ekonomy of construction, yang kena baca dan kira. Subjek construction of law yang banyak kena baca dan faham case, construction technology untuk tahu macam mana segala jenis binaan dilakukan, building services pula nak tahu services dalam bangunan macam lift, escalator, air conditioning dan sebagainya. Ini boleh kira subjek-subjek basic yang kena ambik banyak sem sebab banyak chapter. Kalau rajin, semua kat atas ni kacang je lah. Tapi kalau susah, takpe uitm ada sediakan repeat paper. hehe

Berapa tahun belajar ukur bahan dan dimana?

Kalau ikut sistem UiTM, diploma 6 sem (3 tahun), degree pun 6 sem (3 tahun). Tapi kalau lepasan diploma UiTM dalam kos ukur bahan, korang boleh terus lompat sem 3 waktu degree. Rasanya universiti lain pun lebih kurang ini jugak. Kos ukur bahan ni ada di UiTM Samarahan, UiTM Seri Iskandar dan UiTM Shah Alam (degree sahaja).

Ok rasanya ini sahaja pertanyaan yang selalu ditanya oleh adik-adik yang curious sangat pasal ukur bahan. Ke ada jugak kakak dan abang yang dah berkerja pun masih tak faham dengan apa yang dia buat sekarang ? hehe. Aku ada baca satu artikel dari utusan mengenai ukur bahan, boleh baca kat sini untuk lebih detail. 

Ok good luck adik-adik :)


No comments: