21 July 2014

One Year Experience

Assalammualaikum dan selamat sejahtera

Bulan Ramadhan semakin sampai ke penghujungnya-- kena perbanyakkan amalan sebab dah masuk 10 malam terakhir. Cari lailatul qadar, kejar pahala.

17 Julai 2014-- genap setahun aku jadi someone yang berkerjaya. Have a job tu kira berkerjaya la kan. Alhamdullilah, kiranya perjalanan hidup aku dimudahkan jugak. Seminggu lepas habis exam, aku dah start kerja dekat contractor company. Of course la dengan contractor sebab aku benci measurement, dan sebab tu aku tak join consultant. 

Seronok kerja?

Masa mula-mula kerja, susah jugak nak sesuaikan diri dengan suasana kerja. Have a lot of works to do, overtime sampai tengah malam. Tapi bila dah kerja lama sikit, semua makin ok sebab dah biasa kan. Yang paling best, setiap bulan dapat gaji $$$$. Kalau waktu belajar dulu, bila loan PTPTN masuk setiap sem. Puas la nak budget sampai habis sem. Tapi bila dah kerja ni, setiap bulan duit masuk. Tapi kena pandai manage supaya tak boros--- klik this link for manage your salary wisely.

Suasana kerja dengan belajar sangat lain. Betul la orang kata, apa kita belajar tak sama apa yang kita pratikkan masa kerja. Korang kena ada soft skill untuk handle something, contoh; how to communicate with strangger. LOL. Kawan kerja tak sama dengan kawan belajar tapi thanks god-- i get colleague yang best. 

Stress kerja-- harus la ada. Annoying dengan pihak yang mengambil kesempatan atas orang lain. Padahal dia makan gaji jugak. Bukan bos pun. Huhhh

Tapi kalau boleh, aku nak buat bisnes. Tunggu saving melimpah sikit, boleh start bisnes sikit-sikit.Boleh jadi bos dan kuli serentak. Kiranya income hasil dari titik peluh kita sendiri. Kita usaha lebih, dapat lebih. Kalau makan gaji ni, usaha lebih ke sikit ke, macam tu jugak incomenya. Lagipun, aku dah start boring dengan kerja aku. LOL.  

Aku kerja kosong jadi PA bos tak? Macam behh je.


4 comments:

faris said...

Salam. maaf menyibuk cuma nk tanya sikit (byk gak sbnrnya). saya lepasan spm 2010, aliran sains. lepas spm sy sambung course perubatan tapi september haritu decide utk quit. QS ni antara dlm kepala duk berkira2 nak amik. jadi soalannya, QS ni untuk dapatkan degree susahnya tahap mana? graduan QS ada ke yg tak dpt kerja? range gaji utk graduan degree QS berapa ye? kalau utk student aliran sains amik QS, tanpa basic kejuruteraan, boleh ke survive?

tq sori byk tanya :D

faris said...

Salam. maaf menyibuk cuma nk tanya sikit (byk gak sbnrnya). saya lepasan spm 2010, aliran sains. lepas spm sy sambung course perubatan tapi september haritu decide utk quit. QS ni antara dlm kepala duk berkira2 nak amik. jadi soalannya, QS ni untuk dapatkan degree susahnya tahap mana? graduan QS ada ke yg tak dpt kerja? range gaji utk graduan degree QS berapa ye? kalau utk student aliran sains amik QS, tanpa basic kejuruteraan, boleh ke survive?

tq sori byk tanya :D

Anis Adila said...

hye Faris.

uish banyaknye soalan. QS ni takdelah susah sangat kalau kita faham dengan apa yang kita belajar. Rasanya semua kos sama je kot.

Setakat ni mostly kawan-kawan semua dah kerja. Peluang kerja banyak, cuma nak atau taknak je. Rate gaji dari 1800 above (degree)

boleh je survive, sy dlu spm pun ambik akaun. OK je :)

Anonymous said...

Mcm mana nk apply kerja sebelum abis degree kak? Tq