14 April 2014

be positive

Assalammualaikum dan selamat sejahtera.

menginjak zaman tua ni. banyak betul cabaran, ujian dan dugaan hidup.
problem datang dan pergi. huh
problem kerja. problem family. problem kawan.
such thing yang kadang-kadang buat kita give up.
macam nak berhenti kerja. lari dari rumah. stop contact kawan.
kiranya macam lari dari masalah.
tapi sampai bila? --- sampai mati?

tapi.
kalau semua masalah kita cuba positifkan.
problem tu datang singgah sekejap aje, lepas tu bla.
sebab kita tahu-- setiap perkara ada hikmahnya.
mungkin mula-mula tu rasa nak mencarut bagai.
tapi bila keep thingking. selami sikit-- kenapa jadi macam ni? macam mana nak settle ni?
semua boleh jadi ok.

contoh situasi : ditinggalkan oleh boyfriend.girlfriend.

siapa tak sedih kena tinggal. diberi kasih sayang yang melimpah ruah pastu ditinggalkan/dipermainkan.
mulanya memang rasa macam nak bunuh diri, kiranya hidup ni dah tak ada gunanya lagi. perghh

tapi cuba kita fikir -- Allah menjadikan sesuatu pasti ada sebab.
maybe boyfriend/girlfriend tu memang tak layak untuk kita. someone yang berpuluh kali bagus dicipta untuk kita. elak diri kita dari maksiat yang lara. buat diri kita dekat dengan Allah.

dari satu kejadian yang buruk tu, kita boleh create macam-macam alasan yang baik atas perkara yang terjadi.
pucuk pangkalnya dari Illahi. sebab semua yang jadi atas keizinan Allah.

ok bye.

------------------

Naik Berat Badan. Turun Berat Badan.
Free Coach
contact me - 0145318906

2 comments:

nurul nadia said...

Tull tuuu...sokong..;)..setiap yg blaku psti de hkmahnya..

Azarul Hazrin said...

Not bad