24 March 2014

Jurukur Bahan

Assalammualaikum dan selamat sejahtera

ohoi. Ramai lagi rupanya sudi baca blog picisan aku ni.
Tengok nuffnang, keywords membawa pembaca ke blog aku ni -- ukur bahan.
Baru sedar, baru lepas result stpm & spm.
Mesti masing-masing busy nak isi borang upu la ni. Hari tu ada bg tips pasal isi borang upu-- klik sini

Hari tu dah cerita tapi pasal program ukur bahan kat universiti -- boleh klik sini dan sini.
Hari ni nak cerita pasal kerjaya juruukur bahan pulak.
Dah memegang jawatan Junior Quantity Surveyor (Jurukur Bahan), boleh la nak cerita sikit-sikit.

Jurukur bahan ni boleh pergi banyak cabang.
Consultant, Contractor & Developer.
Macam aku, habis belajar terus masuk contractor company.

Consultant - lebih kepada pre contract (sebelum projek start) contoh; prepare tender, measurement, prepare bill of quantities. Tak pakar sangat nak cakap sebab aku tak involve consultant firm.

Contractot - yang ni aku master. Kerja dengan contarctor akan fokus semua stage.

  • pre contract - untuk isi tender. Cari quotation harga barang untuk hargakan tender yang kita join tu.
  • post contract - buat claim, buat payment, arrange macam-macam jenis schedule, final account, dlp. Macam aku sekarang, aku handle 28 project, mmg tak menang tgn la. Kalau projek tak banyak, ok sikit la kot..kot la..
  • Duduk manage duit orang je la. Berjuta pun-- duit orang
Developer - combine kerja kat consultant dan contractor. 

Nak jadi jurukur bahan ni kena ada kesabaran yang tinggi la. Kalau jenis lembik, baik jangan. Komitmen pun penting, projek dah habis 2,3 tahun pun, ada pape masalah dengan "product" tu, jurukur bahan jugak yang dicari nanti. 

Jadi adik-adik yang ada cita-cita nak jadi jurukur bahan tu.Fikir panjang-panjang ye :)


5 comments:

Anonymous said...

Hello, I enjoy reading through your article post. I like to
write a little comment to support you.

my website - garlic

Anonymous said...

Hello mates, its wohderful post about teachingand completelyy defined, keep it up all the time.


Also visit my webpage: شركة تنظيف منازل بالرياض

Anonymous said...

It's truly a nice and helpful piece of info. I amm satisfied that you shared this helpful info wit
us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.


My homepage - شركة نقل اثاث بالرياض

~ yoona ~ said...

agree . nk jadi QS mesti hati kat dan sabar . hehehe . i'm an assistant QS :)) Selamat menjadi seorang QS yang hati kental sis. hehehe

norsalihah shaleh said...

Assalamualaikum..
salam perkenalan. Jumpa blog ni seb QS jga. Saya pun QS juga tp QS consultant. QS consultant involve dr a-z stiap project. Pre and post contract. Start dr early stage, peringkat estimate smpai lah ke final payment lepas dh issue CMGD. So, pendek kata kerjaya QS memg mencabar :-)

Anyhow.. all d best to u dalam menjalani kerja2 QS ^_^

Jemput datang my blog zinziemeewah