08 March 2012

Long distance realationship

Assalammualaikum dan selamat sejahtera

Hari ni nak share tips cinta, topik pasal "long distance realtionship" dalam bahasa ibunda tercinta "perhubungan jarak jauh". Seorang di utara dan seorang di selatan, lepas tu bercinta. Boleh bertahan ke? Bukan ke kalau bercinta ni kena selalu jumpa? 

Actually semua ni bergantung kepada diri masing-masing, to trust each other. Distance bukan satu halangan untuk satu relationship. Sekarang bukan zaman dulu, kena berutus surat bagai. Even jauh macam dekat, boleh call, facebook, skype, ym dan banyak lagi platform nak berhubung. 

Macam mama dan abah aku, abah aku selalu kerja jauh sebelum dia sakit. Kena travel India, Arab, Indonesia   bertahun lamanya, tapi setiap hari abah akan call mama. Even jauh, tapi still boleh contact family, boleh tanya khabar, boleh lepas rindu * yang ni yang penting* Dah nampak distance bukan satu halangan untuk perhubungan.

Lain contoh Anis Adila dengan Nurudin Nazrin, even rumah kitorang dekat tapi kitorang jauh. Start dari mula-mula couple, dah start hidup berjauhan.


2009 : Lepas SPM, aku kena masuk PLKN kat Kemaman. First time jauh. Habis PLKN, masing-masing dah start belajar, aku di UiTM Sri Iskandar dan Nurudin kat Matrik Gambang, Pahang.

2010 : Aku still di Perak, Nurudin habis matrik, dia kerja kat Genting Highland kejap.

2011- 2012: Aku sambung degree kat UiTM Shah Alam, Nurudin sambung belajar kat UiTM Penang.

Jumpa kalau masing-masing balik Temerloh, tu pun ada la dalam 3 bulan sekali. Tapi yang best bila dah lama tak jumpa, banyak benda boleh cerita, kutuk-kutuk, boleh tengok perubahan diri masing-masing, jalan-jalan sambil mulut tak berhenti bercakap. 

Macam mana kitorang lalui 3 tahun dengan long distance relationship? Keep in touch everyday, ambik tahu pasal diri masing-masing, kenal kawan-kawan dia, understanding dan paling penting trust each other. Kalau kita percaya kat diri dia, kita tak akan bersangka buruk. Sebenarnya bersangka buruk tu yang buat sesuatu realtionship tu musnah. Berdasarkan pengalaman aku, kita akan bersangka buruk kat couple kita kalau kita sendiri curang.

waktu sambut birthday Nurudin Nazrin
sorang kat Penang, sorang kat Seremban





16 comments:

AmirahSM said...

sweetnyaaa anis! moga bkekalan,, akak xjauh sgt perak kedah je..hee

Syazwan Che Deraman said...

wan ngan shuhada, kampung dekat dekat.5minit driving distance.

sekarang ni, wan di kota bharu, dia masih lagi di kampung, nanti, dah dapat kerja, tak tahu la macam mana..tapi dia taknak duk jauh, sebab susah.

by the way.
wan dengan shu, tiap tiap weekend dapat jumpa..balik kampung sebab nak jumpa dia.
hewhewhewhew.

walaupun busy, kitorang selalu contact.

betul tu, jangan sesekali bersangka buruk, kena percaya each other.

semoga hubungan anis dan nuruddin ke jinjang pelamin dan hingga hujung nyawa okey.

DAYG ♥ said...

wahh semoga bkekalan ek kakk. sweet sgt! ^____^

trust each other is the most important :)

daya said...

alololo, comel nye korang. ;D

Seri Ayu said...

ramai cerita ttg long distance relationship :')

yg penting. trust..

im the one of it..
semoga kekal ye, kak anis..
amin :)

nuruashia said...

weehaaa..trust is the most important thing in a relationship :)
hope u guys will be together forever n ever <3

lisa said...

lisa pun pernah cmni tp cite die lain mcm sikit. now dah break :) its okay, and suka tengok k.anis dgn nurudin :D

stay sweet! xx

Nurmaisarah Azmi said...

kagum la dengan korang.. harap berkekalan hingga ke jinjang pelamin

shiema sufian said...

Alaaaihaaai, sweetnye (:

cik nana said...

: cinta jarak jauh ni senang sbena nye. yg penting, pcaye satu sama lain. hihi sy pun cnta jarak jauh jugak. dah 4 tahun ;)

nabila faryzza said...

betul tu. kena percaya antara satu sama lain. kalau tak, mmg tak ke mana hubungan tu.
hope kau dgn nurudin ke jinjang pelamin. nanti kitorang datang temerloh. hehe :)

shahrazali said...

ok...mmg sweet....ok,,,dah jeles dah n...hehehe...

♥ Cik Zack ♥ said...

alahai suweetnyaaaa :) moga kekal k dear. yes, trust is important :) couple jrak jauh lbeh best dri dkt2 :D

ILA SYAMILA ♥♥ said...

kak anis, kita dgn dia pun long distance. ila kelantan, dia kl. lbh stgh tahun dah xjumpa. susah sgt. besar dugaan. T__T

julia said...

sweet couple ^^

S H I T E Q said...

alolooo. kite same. LDR. yg penting mesti prcaya antara 1 sama lain :)