29 February 2012

Ungkit-Ungkit

Assalammualaikum dan selamat sejahtera

Hari ni nak cerita pasal hidup ungkit mengungkit. Sebenarnya idea tercetus selepas membaca status-status orang di facebook. Situasi ni sedar tak sedar je berlaku dalam hidup kita.


Kita bekerja, berkhidmat, buat baik, tolong orang lepas tu bila something happen, kita mengeluh, ungkit balik perkara baik yang kita buat. Mula-mula menggunung pahala dapat, lepas tu terus hilang pahala tu. Maybe sebab benda tu "pahala" tak nampak di mata, cuba kalau duit. Contoh, kita topup RM 10, tiba-tiba kena tarik  RM 10, panas hati kan? So, apa-apa kita buat mestilah niat kerana Allah. Kalau niat kerana Allah, InsyaAllah kes ungkit-mengungkit ni takkan terjadi. Nak buat kebaikan mestilah kena ikhlas. :)


11 comments:

nur anis said...

ikhlas..nampak macam mudah..tapi agak susah kan...

.........cP~ said...

Lagi-lagi bila ada masalah. Mula ungkit semua hal kan?

Syazwan Che Deraman said...

aku pantang beno orang mengungkit ni.
hmmmm..

nuruashia said...

seyes xske org ngunkit..mmg panas je ase huhuh

cik najihah said...

agak berbulu dengan org cmni

CIK IMAKASIHDANI said...

selalu jadi camtu, bila dah buat baik , ungkit bila ade salah faham. manusia2.

jom komen cini pulak cinta, kawan, kawan cinta ;)

mizzkechique said...

xikhlas nmnye tu..dush..dush..

♥ Cik Zack ♥ said...

hurmm sush nak cri org yg btol2 ikhlas kan...

shiema sufian said...

Ikhlaskan hati mesti dapat pahala nanti (:

gimchi girl said...

hai anis :)

gimchi girl said...

hai anis :)