21 December 2011

We Talk About " Hidayah"

Assalammualaikum dan selamat sejahtera

Sesiapa yang Allah kehendaki mendapat hidayah nescaya dilapangkan dadanya untuk menerima Islam dan sesiapa yang dikehendaki sesat nescaya dijadikan dadanya sempit dan sesak seolah-seolah naik ke langit. Demikianlah Allah menimpakan kehinaan kepada orang yang tidak beriman.” (Surah al-An’am, ayat 125).

Allah wiil give hidayah to anyone. Bila cakap pasal "hidayah" mesti fikir non muslim "Orang bukan islam masuk islam sebab dapat hidayah". Tapi kita tak sedar, kita as Islam ni pun ada diberi hidayah. Sebagai contoh, dulu perempuan muslim ni free hair pakai seksi tak ingat lepas tu rasa terbuka hati nak pakai tudung, pakai sopan tutup aurat. Itu "hidayah" la kan.

I think 'hidayah' is the best 'present' from Allah. Ada sesetengah orang, even dah diberi nasihat untuk berubah, dah diberi balasan daripada Allah tapi masih tidak berubah, mungkin tak dapat hidayah lagi. Tapi jika hidayah tu tak dapat even nyawa dah sampai ke kerongkong, macam mana nak buat? Mati dalam kekufuran, serius menakutkan! Hidayah is important to conduct to be a good person. Hidayah will change the person's attitude, from bad become best. Jadi, jangan lupa setiap kali lepas solat, mintak petunjuk "hidayah" daripada Allah. Insyaallah, we will get it one day.

Satu hari nanti, kalau korang rasa nak sangat berubah. Nak sangat jadi orang yang baik-baik. Teruskan niat korang, maybe korang insan terpilih dapat "present" dari Allah. Mungkin susah untuk berubah secara drastik tapi cuba perlahan-lahan, sampai masa "SEMPURNA". 


try to be a good muslim. Mohon petunjuk "Hidayah"

3 comments:

Dylla Abas said...

alhamdulillah..moga2 kita semua diberi hidayah dari Allah sentiasa..amin :)

Raisya Haris said...

sedang dalam proses perubahan, alhamdulilah Allah nak bagi peluang. ^^

cik najihah said...

amin..