20 September 2011

Best Woo Duduk Asrama

Assalammualaikum dan selamat sejahtera

Aku pun tak tahulah apa masalah dengan kolej aku ni, bila tak ada elektrik, air ada. Bila air ada elektrik pulak tak ada. Sabar aje lah, pagi-pagi kena turun tingkat 7 nak mandi. Pagi tadi tengah tunggu turn nak mandi teringat zaman-zamam duduk asrama masa sekolah dulu. Macam-macam kenangan ada, pahit masam manis complete lah semua.


Aku ni dari form 1 lagi dah kena campak duduk asrama kononnya tak ada transport nak pergi sekolah, padahal adik aku sekarang ni berulang je naik motor ke sekolah yang sama. Nampak tak berlaku ketidakadilan disitu. Masa tu macam tak ada la terasa sangat masuk asrama ni sebab rumah aku bukanlah jauh mana, boleh jalan kaki je balik rumah, ok ni aku tipu. Hujung minggu mak jemput la bawak balik masa keluar outing.

Boleh aku teringat zaman sekolah waktu nak mandi tadi sebab kalau dulu, tak payah nak bangun awal pagi tunggu turn nak mandi ni, pesan je kat kawan yang bangun awal sebelum nak tidur " wei, esok aku lepas kau ye mandi, nanti kau dah siap, kejut aku ". Kalau tak cop, memang puas la nak tunggu kat bilik air tu, lepas sorang-sorang. Ye la masing-masing dah ada yang cop.

Minah : tuk..tuk *ketuk pintu bilik air* lepas mandi ni sape?
Bedah : Peah lepas aku
Minah : Lepas Peah?
Bedah : Maimun pulak..lepas tu Kiah, lepas tu bla...bla..
*sampai sudah la ada orang cop*

Lagi satu kalau duduk asrama ni memang tak sahlah tak ada "roll call", waktu tu serius cuak. Masa ni la pakat kena bagitahu benda apa yang tak puas hati bagai, kalau yang "hot stuff" tu berlambak la ada yang tak puas hati. Tapi memang kesian la kalau jadi junior, macam-macam kena, tak bagi salam pun kena hentam macam buat salah besar. Kalau yang junior ni yang tak puas hati, macam-macam alasan dia bagi, contohnya...

Senior tak puas hati..

Senior : Eh hari tu akak lalu depan kau, kau buat bodoh je kan. Langsung taknak bagi salam.
Junior : Akak, saya tak perasan sangat kat akak masa tu, saya mintak maaf.
Senior : Eleh, ye la tu. Ke memang kau malas nak bagi salam..bla..bla..

Junior tak puas hati...

Junior : Hari tu saya bagi salam kat akak tapi akak buat bodoh je, senyum pun tak.
Senior : Hari tu akak period kot, maybe moody sikit. Sorry la ye, akak tak perasan la agaknya
Junior : Ek eleh.. * boleh cakap dalam hati je* dan senyum 

Tu belum cerita masa hari jadi lagi, kalau tak kena baling dengan tepung memang tak sah. Kena rotan dengan warden sebab tak pergi prep, menyorok dalam loker, dating waktu hari minggu, keluar outing senyap-senyap, curi-curi guna public tengah malam, cari port baik nak sorok handset dan macam-macam lagi. Best woo duduk asrama :)

masa mengaji

masa prep


annual dinner form 1

form 1

11 comments:

cik najihah said...

bes wwwwooo dok hoestel kan..
hahah

cik najihah said...

bes wwwwooo dok hoestel kan..
hahah

♥ MRS ZACKS ♥ said...

mmg best ah duk hostel. mcm2 kngan kan :))

AfiekJibril said...

pergh boleh main cop2 bilik mandi lagi ek..kalo lelaki main bedal je..sape cpt dia dpt..haha

naf. said...

dok asrama sgt best! org lain takkn rasa pengalamn mcm ni.hehe byk knangn

bobotAZMI said...

zaman asrama memang best!
thumb up

siti kektus said...

haha. sama lah kite. kena cop awal2. kang ada yg tak mandi.



anual diner pakai bju batik? wow. sgt tertib. ;)

suka cartoon said...

memang best duk hostel wooooooooo...kalo sal toilet...nak mandi awal pepagi buto dah kener masuk..pastu nak cop kan untuk kawan kene bawak towel kawan siap2..sape yg nak cop..kene taruk towel kat pintu toilet..hehehe..mujur toilet banyak..kalo tak penuh pintu toilet dengan towel dak dak jer..huhuhu..

Saiazuan said...

tak suka dok asrama.. huhu

narumi sakura said...

hahaha teringat zaman duk asrama teknik gombak dulu >_<

Nurmaisarah Azmi said...

A'ah.. cam tu la lau duk hostel.. Tapi memang best kan walaupun banyak peraturan....