04 August 2011

Day 6 - Tiga Perangai Buruk Aku

Assalammualaikum dan selamat sejahtera

Cabaran ni payah la nak buat sebab macam nak "aib"kan diri sendiri tapi sebab dah tak tahu nak update pasal apa terpaksa jugak la buat cabaran ni. Selalunya kita ni tak tahu keburukan diri kita , kita tak sedar perangai kita yang tak senonoh tu. Orang yang hidup dengan kita tu dia tahulah sebab dia memerhatikan kita. Jadi, aku tanyalah mak dengan adik aku " Apa keburukan Anis?" Laju je diorang listkan keburukan aku..cisss.. Antaranya..
Pemalas
Serius bila aku duduk rumah, tahap kemalasan akan bertambah-tambah. Ye la, bila hidup bergantung dengan orang, jadi la macam tu. Kerja-kerja rumah memang jarang sangat aku buat. Kemas rumah, basuh baju, memasak, semuanya aku tak buat.  Aku cuma kemas bilik aku dan lipat baju aku. Bila mak aku suruh buat kerja baru aku buat, kalau tak memang tak ada la aku nak buat dengan sukarela. Tapi kalau aku duduk hostel,barang-barang orang pun aku kemaskan. Lain sangat bila aku duduk rumah dengan duduk kat hostel.
Malas Mandi
Malas mandi ni akan berlaku kalau hari cuti. Kalau bangun tidur memang tak adalah aku ambik tuala terus masuk toilet dan mandi. Aku akan mandi bila aku dah nak solat Zohor tapi Zohor aku pun dah nak masuk Asar, memang liat betul. Sampaikan mak aku pernah cakap " tak payah mandi la Anis, jimat air". Tapi hari  biasa memang aku mandi la laju-laju.
Mengarah Orang
Sifat "mengarah orang" ni memang nampak sangat la kalau aku kat rumah. Kalau dengan kawan-kawan, aku tak perasan lak aku selalu buat ke tak. Aku ni anak sulung dan ada adik yang jarak umur memang jauh dari aku. Kalau kat rumah, kalau aku nak apa-apa, aku suruh je mesti adik-adik aku buat. Yang aku peliknya, kalau aku suruh, tak ada pun nak membantah, ikut je apa aku cakap. kiki

jgn bgtau orang tau 
jangan lupa like page ini dan like gambar saya :)

11 comments:

nuruashia ♥ said...

wawhhh..tang mls mndi tu same laa nuru ahahah :P oke2..rhsie ahahha

Pendamba Mawar said...

hehe tang malas mandi tu ok.. la...jimat..miahaha

man yusoef said...

pemalas mandi???? buruk sungguh perangai..HAHAHA...xpa..jimat air kan..elakkan pembaziran lagi2 di bulan puasa ini..haha

sharifahzakiah said...

eeee anis busukkkkk :D larikkkkkkk :D

Syazwan Che Deraman said...

yang pemalas tu sama..

aku kat crew resident lain..kat rumah lain..kat crew lagi rajin..kemas kemas..hehe..

busuk la kau nie..

ok ok..aku tak gtahu sape sape.
rahsia kita dua je ok.

difficult easy. said...

haha. sama. malas mandi. :P

Miss Nadya said...

malas mandi tu..sama mcm nad lah..heehe..nad dok bera..heehe..:)

sekamar rindu said...

salam..

hehhe...jgn lah malas mandi..:))))

siti kektus said...

bukan malas mandi. jimat air. kan elok. haha :p

sehari sekali dah cukup. ;)

AesyaZealous said...

apesal sume same dgn aku?hahah!!

FatimahZahra said...

okay tiga2 sifat tu saya ada . xD

bab malas memang dari dulu , tak pernah2 nak rajin, rajin online je :)
mandi pun sama, satu hari tak mandi time cuti tu pun takpe :D
kalau mengarah orang memang adik2 jadi mangsa, kebaikan jadi anak sulung, boleh mengerah tenaga adik2 sesuka hati. kan ? haha