Follow Me @anisadilaaris

15 July 2011

Ukur Bahan Tu Apa?

Assalammualaikum dan selamat sejahtera


ukur bahan kena kira apa?

Orang pun kalau la nak google pun gunalah ayat yang proper sikit seperti " Apakah yang dikira oleh juruukur bahan". 

Ramai yang tak tahu pun apa itu " ukur bahan@ Quantity Surveyor" , kalau budak-budak sekolah lagi la, kalau diorang dengar ukur bahan tu mesti terdetik dalam hati diorang " benda apa pulok ukur bahan ni". Aku pun tahu kerjaya ukur bahan ni masa form 5, tu pun abah aku bagitahu sebab sibuk aku tak tahu nak cakap pasal kerjaya apa masa mock interview. Akhirnya, betul-betul jadi bakal kerjaya. kiki

Ukur bahan ni sama aje dengan consultant yang lain seperti engineer, arkitek, dan lain-lain. 
Arkitek- buat drawing bangunan
Engineer- Kira structure bangunan
Ukur Bahan- Kira kos dan kuantiti sesuatu bangunan 

Ukur bahan kiranya kerjaya yang profesional sebab ada pangkat Sr, kalau engineer tu Ir.
Aku ni tak pandai nak ulas panjang-panjang sebab belajar pun tak habis lagi tapi just nak share dengan kome-kome nie.

bakal-bakal QS
Ada tambahan, comment dari lecturer Ukur Bahan aku sendiri di UiTM Perak, Puan Natasha

klik untuk pembesaran maksima



25 comments:

Marina said...

BQ, Interim claim....biase jumper ayat ni tak? 'Ditto'

Natasha said...

Yesss..QS is a professional and critical. Kritikal kerana negara kita masih kekurangan QS, and that's why intake semakin bertambah dari tahun ke tahun. I never heard a jobless QS graduate, it means this profesion has a wider aspects; whether you want to work in construction firm, QS firm, developer firm, oil & gas, financial institution, statutory bodies, etc. It's pity when I join program Karnival Jom Masuk 'U', masih ramai pelajar lepasan SPM tak pernah dengar "QS" berbanding accountant, engineer, lawyer, architect....

As for me, bila dah mula bekerja dan dah ada pengalaman dalam tempoh setahun, itu masih tak menunjukkan bahawa dia telah faham tugas sebenar QS. Bila dah bekerja at least 4 tahun ke atas dan mula jadi leader dalam sesuatu projek, itu barulah dikatakan "ada pengalaman". Good luck!

nuruashia ♥ said...

wow...promote kos ke tuu?? eheheheh

Cik Misi said...

waah...QS rupanya.... student ne ni?

sharifahzakiah said...

z pun tatau ukur bahan tu ape. skrg dah tau sikit sikit :D

fifie zahram said...

ehem2,,sye yg pkai tdug purple yer..QS-to-be wohooo!

nabila faryzza said...

im proud to be student qs :)

Anis Adila Aris said...

@marina

ditto tu selalu sangat..hehe

@Pn Natasha

tq puan for this comment, bg semangat nak jadi seorang QS ni..kiki

@nuruashia

lbh kurang la, moh ramai-ramai ambik qs

@cik misi

skang belajar kat uitm shah alam

ayien . said...

Abg saya pun amek kos Qs jugak, abg ipar saya pun lect Qs di shah alam. Wahh promote :P

nisha said...

kalau saya dapat diploma QS di UTM, kat mane kampus die? kampus skudai or semarak?

Anonymous said...

salam akak, saya baru lepas dapat result spm. result sy cukup cukup makan even saya budak mrsm. saya sekarang tengah search nak amik course apa. sekali qs terlintas. saya nak tanya akak, okayy ke course ni? bcoz right now, sy memang betul betul need help. takut saya salah pilih course. adakah course ni mampu untuk saya mendapatkan scholar? saya harap akak dapat tolong saya :)

Anis Adila Aris said...

@nisha

kalau UTM, diploma rasanya kat semarak.. bila dah degree, baru tukar kat Skudai..

Anis Adila Aris said...

@Anonymous

QS ni tak adelah susah sangat belajar. i mean kalau kita belajar elok2, buat ssignment lecturer bagi, study masa exam, InsyaAllah boleh cemerlang.

Kos ni ada scholar JPA, must get the best result whether SPM or 1st sem in Diploma.

Anonymous said...

@Anis Adila Arissalam...sy Bekas Plajar PKB Dip Ukur Bhan Ade Facebook x?

husna said...

salam from borak-qs http://borak-qs.blogspot.com

photographyfreedom said...

@Natashamacamana nak apply kos QS ni..saya dari politeknik pulak amek diploma kos building services tapi nk sambung kos qs..boleh tak eak??

~ yoona ~ said...

hye :) entry 2 tahun yg lalu, hari ni baru sy terjumpa. BTW, sy pn ambil kos QS jg last sem utk dip. setakat ni, best. sangat best ambil kos ni . wlupn xfamous amos mcm engineeR or Arch, tp QS kira org terpenting jg dlm construction. without Qs,huru-hara la projek. :)

azlinah azlan said...

saya baru lepasan SPM. ayah saya syor utk amek kos ni. so saya dah cari2, menarik jugak. stakat akak blajar qs ni, mencabarx stiap sem? ada fizik2 jugak ke?

Anis Adila Aris said...

@azlinah azlan

so far, akak blajar ni ok je..kalau study elok2, wat assignment smua..ok je..
fizik xde tp waktu sem 1 ada belajar structure..lbh kurg fizik la tp sekali tu je la :)

Mahirah Rara said...

saya bakal sambung Degree QS dekat UTM, bulan 9 ni insyallah. Bekas pelajar poli KK, Qs jugak, Setahun lebih tunggu nak sambung berkarat haa ilmu haha

~Miejah da' blurpzz~ said...

Alhamdulillah..baru abis degree in qs UiTM Seri Iskandar..
Doakn sy dapat job okei.. :)

~Miejah da' blurpzz~ said...

Alhamdullillah..final year student..baru abis degree in uitm seri iskandar...
Doakan saya dapat job in QS ni ok... :)
QS mmg masyukkkkkkkkk... !

Anonymous said...

nak tanya, ukur bahan ni bawah bidang apa? seni bina ke, teknologi ke atau yg lain?

Anis Adila said...

@Anonymous

ukur bahan -- bawah bidang seni bina. involve in construction industry :)

syazana zulkifle said...
This comment has been removed by the author.