17 July 2011

Semuanya Bukan Hak Kita

Assalammualaikum dan selamat sejahtera


Sejak duduk rumah dalam jangka masa yang lama ni *dari form 1 tak pernah duduk rumah selama ni*, my mum seperti seorang penasihat yang sangat berguna. Banyak sangat yang aku belajar dari dia, tak habis kata-kata nasihat yang sangat menenangkan hati. My mum bukannya seorang yang belajar tinggi, dia hanya dapat ilmu dari radio & tv dan sampaikan kat anak-anak yang kurang berminat nak tengok cerita yang berfaedah seperti itu.




Antaranya my mum selalu sebut " semuanya di dunia bukan hak kita, semuanya hanyalah amanat daripadaNYA". My mum "kuat" seperti sekarang kerana satu ayat itu sahaja. My mum selalu cakap 
" buat apa kita nak bising-bising kalau ditinggalkan dan orang ambil apa yang kita sayang, semua tu milik Allah, biarlah..kita tak berkuasa apa-apa pun, pasti ada hikmah di sebalik apa yang berlaku"
 Segala di dunia ni semuanya pinjaman daripadaNYA, semuanya amanat daripada Allah. Kalau dah amanat tu, mestilah kena jaga ekok-elok kan. :)


tubuh badan ni pun bukan hak kita

7 comments:

Diana said...

yup..betul tu..btw..awk comeyy :D

Fyqa said...

sporting mak kmu...

cik najihah said...

betul kate mak ko..

nuruashia ♥ said...

betul tu..dunia ni adalah sementara dan bukan hak kite pon..pinjam aje huhu

Miscellaneous Smiles said...

betul ckp mak kamu =D

pandangkedepan said...

hidup ini bagai lampu dinding...cewah...syurga di bawah telapak kaki ibu...:D

sharifahzakiah said...

btul tu syg :) kite ni mnusia jgn nk bgga sgt dgn ape yg kite ade skrg ni. smntara je :)