24 June 2011

Perkara Yang Lepas Jangan Dikenang

Assalammualaikum dan selamat sejahtera


Semua orang mesti ada kenangan masa dulu-dulu. Yang manis tu memang seronok la nak dikenang tapi kalau yang pahit? Nak buang tak boleh, kenangan ni bukan macam kertas. Kalau tak guna, ronyokkan dan campak ke tong sampah. Kenangan yang pahit tu, selagi tak hilang ingatan selagi tu la ada.


Macam aku, kalau nak fikir kenangan pahit tu, banyak bebeno. Kalau duduk diam, otak dah tak tahu nak fikir pasal apa, mesti terbayang je kenangan dulu-dulu tu dalam kepala. Kalau yang sweet tu, boleh la senyum sorang-sorang. Kalau yang pahit, menangis la aku sorang-sorang. * dah macam orang gila jadinya*


Tapi kita anggap aje la perkara yang lepas tu sebagai ikitibar. Bak kata orang dulu-dulu  "yang baik dijadikan pedoman, yang buruk dijadikan iktibar". Sematkan benda yang positif je, kita anggap aje la mesti ada hikmah di sebalik apa yang berlaku. Kalau kenangan dulu-dulu ada tercalit dosa silam, kita mohonlah keampunan dariNYA, Allah maha pengampun.


Jadikan kesilapan dulu pengajaran untuk hari mendatang

* awat aku rasa macam orang tua taip entry ni*



9 comments:

al_hakim said...

betul..sejarah tu..hehe..bukan tua tapi matang..=)

syarifahsidrus said...

kena face masa depan yang realiti kan? :)

fara said...

alolololo,, comelnye kata2 anda!!:)) loike it!

nuruashia ♥ said...

bak kata Jep Sepah : barang yg lepas jgn dikenang :) biarkan ia berlalu tnpa sebarang kata :)

.fariza. said...

:)

Marina said...

sometimes ape yg dikenang mengajar kiter erti kehidupan. Sentiasa buat preparation in anything. :-)

JIJI YU said...

jadikan kesilapan lalu pengajaran tu aku like..eheh

asamasin said...

hurm...tp salunye,org tuh xnk kng pon.tp ade plak org laen yg kenangkan.xpon accidentally terkenangkan..nk wat cmne kn.. :D

KecohAbes said...

yups..kesilapan yg lalu akan mengajar kite pada masa akan dtg.. :)