10 June 2011

Apa Itu Nuffnang?

Assalammualaikum dan selamat sejahtera




Ramai blogger baru tak tahu apa itu nuffnang, sama la dengan aku masa mula-mula buat belog dulu. Tapi bila dah lama-lama faham la sikit. Meh la aku nak kongsi dengan  korang apa itu nuffnang.


Nuffnang ni kiranya macam side income untuk blogger, dia akan paparkan iklan di belog kita. Yang aku tahu, ada dua cara untuk dapat duit, satu buffered earning (BE) dan kempen.



Aku cerita pasal kempen dulu, kita dapat duit dari kempen bila ada yang klik iklan yang dipaparkan kat belog kita. Kalau BE lak, ada satu iklan akan dipaparkan dalam belog kita dalam tempoh masa yang ditetapkan, maybe dalam seminggu, dua minggu. Kita akan dapat duit mengikut bilangan orang singgah belog kita ramai.Waktu tu la korang kena pulun naikkan traffik belog korang, baru la masyuk.

Bila korang bukak nuffnang tu kan ada analytics. Aku kalau bukak nuffnang mesti bukak benda tu la. Jadi dia akan paparkan graph macam ni..

Ini menunjukkan bilangan orang yang datang belog korang.

Analitik juga akan tunjukkan blogger yang singgah belog kita, dari mana blogger ni datang. Kat analitik ni jugak la aku dapat tengok ramai blogger popular singgah belog busuk ni.. 

Kalau korang tak faham pape, jangan malu-malu nak tanya :D














10 comments:

awek retro said...

hehe..mmg tak paham pun..
awek da lme pakai nuffnang nie..tp tak tao pe gne nyer..mmg de teringin nak tnye..
by the way..thanz 4 the information..
but i still tak paham..hehe

JIJI YU said...

ramai bebeno datang blog ko

~bUih-bUih ciNta~ said...

ooowhh..thanx 4 the info..really dunk noe bout diz before..hee~

kura said...

sy buat nuff sbb nak cantikkan blog je. nmpak style kan. duit xnak pun. *dan dan. Hahha

Miss N said...

urmm.. before this ada baca2 jugak pasal nuffnang tapi still blur. tapi pas baca kat sini baru la jelas skit.. thanks for the info :D anyway, selain dari dapat duit, apa benefit lain yer untuk blogger kalu register??

shiema sufian said...

shiema ta dftr pown nuffnags. dftr advertlets je. tapi dah lupe password. heheh

Raden said...

owh..smpai skrg xtau pape pasal BE..aarrghhh..

shakirah hasri said...

owhhh baru paham!thanks sbb buat entry neh.

btw dah follow blog awak,singgah blog saye ea? =)
http://qyradaqueen.blogspot.com/

nabila faryzza said...

takpernah dapat BE punn. okbai! :(

Princes Yuyue said...

tak faham pun,orang letak nuffang kita letak jugak... ntah sampai sekarang tak faham :( adoiii