01 February 2011

Tips Menarik Orang Membaca Belog Kita

Assalammualaikum dan selamat sejahtera
Aku ni start buat belog ni dah lama, start October 2009 lagi, dah setahun lebih gak la. Baru-baru ni je aku baru aktif dengan dunia blogger ni. Kalau dulu, entah ada ke tidak orang tengok belog aku ni tapi sekarang ni walaupun tak seramai orang singgah belog Irine Nadia Marcello tapi boleh la. Kat bawah ni carta orang yang datang singgah belog comot ini.


klik untuk pembesaran

Setelah membuat pemerhatian dalam dunia belog ni, aku pun nak kongsi la dengan korang semua
tips menarik orang membaca belog kita
1. Kita kena rajin update belog kita
Dulu-dulu belog aku ni, 2,3 bulan baru la aku update. Macam mana la nak tarik hati orang. Belog ini ibarat kedai, kalau banyak hari tak bukak macam mana nak ada pelanggan kan. Sekarang ni, at least dalam seminggu ada la dalam 2,3 entry.


2 .Kita kena rajin blogwalking kat belog orang lain 
Dulu-dulu aku selalu baca belog yang aku tahu je, dah la pergi 2,3 belog je lepas tu tak tinggalkan jejak. Tetapi sekarang ni, aku dah selalu pergi belog-belog orang lain. Lepas baca bagi comment, nanti mesti tuan punya belog tu datang balik belog kita. :)


3.Kita kena rajin hias belog kita
Dulu-dulu belog aku buruk je, aku sendiri nak tengok pun tak lalu. Tapi bila dah rajin ubah suai belog ni, hias cantik-cantik, letak template lawa-lawa, baru rasa senang hati je tengok belog sendiri. Baru boleh tarik orang datang belog kita. Orang kan suka benda yang cantik. Lagi satu, tulisan dalam belog tu biarlah sedap mata nak membaca. 


4.Kita kena rajin taip perkataan penuh
Kalau nak jadi blogger ni, jangan la tulis perkataan dengan singkatan. Sakit mata nak baca kalau perkataan semua short form. Kadang-kadang belog dah cantik, tapi bila nak baca tak faham tulis apa. Kau ingat nota Sejarah kau nak buat ulangkaji ke ape?


5.Kita kena rajin letak gambar-gambar yang menarik
Kalau belog tu banyak gambar, mesti lebih menarik dari tulisan yang panjang berjela. Otak manusia kan sukakan gambar. Apa salahnya letak 2,3 keping gambar untuk berkaitan dengan entry kita. Baru ramai nak datang baca.






Kesimpulannya, kita kena rajin. Nak berjaya dalam hidup pun kena rajin berusaha, sama juga dengan nak tarik orang baca belog kita :)






37 comments:

siti maizurah ismail said...

suke2 entry ni!!
thanx for d tips dear :)

akuNAJWA said...

hurmm tips yg sgt bgune!
bagus baguss:)

Harris DeLonge said...

aku dah singgah!

Anis Adila Aris said...

siti maizurah ismail

welcome dear..
apa yg saya tahu, saya kongsi :)

Anis Adila Aris said...

akuNAJWA

tips dari pengalaman :)

Anis Adila Aris said...

Harris DeLonge

ko kan freshie kat dunai belog nie..
berguna tips nie untuk ko..haha

Zaza The Witch said...

tip yg bagus

Harris DeLonge said...

cehhh ;P

mizz pelangi said...

kesimpulannye,kite kena rajin la ye..hehe..btw thanks for da tips.. : )

♥ LULU ♥ said...

suka entry ni...
thnks for sharing!

f_aRa_aINa989 said...

yah...kena rajinnnn..hehe

ada mokhtar said...

nice tips dear =) really agree with this

sharifahzakiah said...

hehehe nice tips anis :) suke bce blog anis :) singgah blog sy juge ye :) thnks anis ^^

gadesmerahjambu said...

thanx for the tips =)

nurAMALLINA said...

tq anis !! saya harap tips ini berguna untk saya.

farah said...

sangat2 bergune ! thanks ! ;)

adilla said...

thanks for the tips given. insyaallah, kalau boleh nk try buat tips2 tu. tp nk tny, cane na buat blockquote tu eh. yg box biru tu..saye buat xjadi. :((

Na - Q said...

hahhaa~ terbaekk...trimas kasi nasihat..bgos tol

alif haris said...

har3 .. muke yg kt atas tu muke rajin la eh ?? hehehe :p

en.sharil said...

nota yang sangat pergguna pada semua geng blog baru nak naik...

bieLa said...

harap2 berhasil la ikut tips awk jap g..hahaha..
n jgn lupa follow kitey nye blog ;p

azreen said...

thankz for sharing some tips :)
hope berhasil laa gune tips akaq nyh :D

nur ezzati said...

oh....tq 4ur tips :)

Ct_hAjAr said...

gud tips..mesti rajin la lepas nie..hikhik

Nur Faziera Mohd Arif said...

nice..:) thanx 4 d info..ngee~

nabella said...

nice entry.
nnt nk try larh.
visit http://nabellayuszita.blogspot.com/

Ki Ra said...

tips yg bgus.
nanti jgn lupe lak tgk blog saye..
adimnana.blogspot.com.
tgk jgn xtgk lak.
hihihi =D

macammana said...

saya budak baru belajar,
kalo salah tolong la ajar.

bole?

hello said...

best..jom jemput dtg blog saya

Mas Tauteen ستي مستورا said...

wah, fhm dh mcm mna nk tarik prhatian org bca blog kita...tq akak...

Lavender said...

nice tipsss ... tq

Lavender said...

nice tips..

azwa noor said...

Tq....

fatinizulkifli said...

Your post deserve my like. Nice one

fatinizulkifli said...

Your post deserve my like. Nice one

raudhah hisham said...

tips yang bagus bagi blogger yang baru macam saya :) suka !

Aaron Rutherford said...

tips yang baik. Terima kasih ya :D